torstai 9. maaliskuuta 2017

Draamaa ja yhteistyön voimaa

Maaliskuun lähijakso opekorkeaopinnoissa alkoi Omniassa Espoossa kauniilla kartanoalueella, jossa järjestettiin HOT2 -teeemapäivä.

HOT = Hyvän Ohjaamisen Taito

Paikalla oli niin työelämän edustajia, työpaikkaohjaajia, opettajia kuin opiskelijoitakin.

Draama1.
Aluksi saimme nähdä loistavaa ohjattua draamaa, jossa näyteltiin tilannetta missä opiskelijan työharjoittelupaikan vastaava soittaa oppilaitoksen vastaavalle opettajalle ja on kiukkuinen kun työharjoittelijan kanssa ei oikein suju. Kuviteltu tilanne oli kiukkuinen puhelinkeskustelu, joka päättyi luurin korvaan lyömiseen. Tämän jälkeen näytelmä pysähtyi ja aiemmin mainittu kuulijajoukko sai nyt keksiä miten draama etenee. Tätä jatkui niin kauan kunnes asiat saatiin hoidettua oikealla tavalla ja yhteistyönhengessä oikeaan suuntaan. Yleisöstä innokkaimmat pääsivät näytelmään mukaan ja nauruhermot olivat koetuksella kun draaman edetessä näyttelijät heittäytyivät rohkeasti rooleihinsa ja improvisoivat omalla tavallaan näytelmän kulkua.

Loistava esimerkki siitä, miten draamaa voi käyttää opetusmenetelmänä, keskustelun herättäjänä ja monipuolisien mielipiteiden ja näkökantojen läpikäymisenä sekä tapana antaa yleisön päättää mitä seuraavassa kotauksessa tulee tapahtumaan ja millä tavalla konfliktia aletaan hoitamaan.

Draama2.
Oli kyse keskisuuresta yrityksestä joka ottaa vuosittain paljon työharjoittelijoita oppilaitoksista. Yrityksen pomo esittti alaiselleen, joka johtaa isoa osastoa vaatimuksen, että yritys haluaa olla vuoden paras työpaikkaohjausta tarjoava yritys. Alainen oli tietysti ihan pulassa ja deadline sunnitelmalle miten vaatimus toteutetaan olisi pian. Taas käytettii yleisä apuna kehittämään tapoja, miten ja mitä tulee tehdä, jotta tavoite toteutuisi. Parhaimmat ideat pääsivät fläppitaululle, joita jalostettiin vielä pienryhmissä keksustelemalla. Pienryhmä tetävä oli jaoteltu neljään osaan, jossa yleisö sai valita haluamansa kohdan, jossa koki olevan jotain sanottavaa. Kohdat olivat:
1. aloituspiste
2. yhteistoiminnallinen tapa toimia
3. oma tapa toimia
4. jatkuva parantaminen
Koko joukko jakaantui suht tasaisesti pisteille ja saimme vaihtaa ajatuksia ja kehitysehdotuksia liittyen aiheeseen miten yritys voisi tulla suomen parhaaksi työpaikaksi työohjausken puitteissa. Saimme vielä tämän pienryhmä keskustelun tulokseksi alussa tulleiden tiiviiden asiasiältäjen syventämistä ja pääsimme istumisen sijaan seisomaan kun teimme tehtävää. Erittäin opettavainen opetusmenetelmä ja oli todella hauskaa siinä olla mukana.

Tämän päivän ehdoton anti oli yhteistyön voima ja sen vuotrovaikutuksen merkitys keskultaesssa kun saa keksustella eri alojen ihmisten kanssa ja eri tehtävissä toimivien ihmisten kanssa.
Vuorovaikutuksessa on voimaa ja se on hurjan opettavaista ja uusia näkökulmia antavaa ja opettavaista. Tätä menetelmää käytän varmasti itsekin tulevaisuudessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti