sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Ohjaustyylit - opinnot etenee

No niin, kesä on lusittu ja syksy tekee tuloaan. Kasvatustieteiden apro on suoritettu, joka helpottaa hieman ammatillisen opettajan opintoja. Syksyllä tartuttiin heti tosi toimiin lähijaksolla ja tutustuimme oppilaitoksien linjoihin. Ryhmämme pääsi Turun Ammattikorkeakoulun bisnesakatemiaan tutustumaan ja täytyy sanoa, että oli virkistävää nähdä innokkaita nuoria, jotka esittelivät meille toimintaansa. Vaikuttaa toimivalta menetelmältä ja antaa opiskelijoille rohkeutta työelämään. Opiskelijat pääsevät poistumaan omalta mukavuusalueeltaan turvallisesti ja kontaktoimaan ihan oikeita asiakkaita, tekemään ihan oikeita projekteja ja tienaamaan perustamallaan yrityksellä ihan oikeesti rahaa. Samanlaista konseptia on toteutettu myös toisella asteella ja tullaan jatkossa toteuttamaan enemmän, mutta siitä myöhemmin lisää. Tututstuimme myös Humakin toimintaa ja tiloihin sekä Logomossa että Harjattulan kartanolla. Molemmissa upeat luovat tilat niin oppilailla kuin opettajillakin. Saimme kuulla myös kattavasti yhteisöpedagoki- sekä kulttuurituottajalinjoista. Mielenkiintoista. Hankkeet olivat aivan uusi tuttavuus minulle ja yllätyin miten valtavsti niitä on meneillään joka koulussa.

Opetustilanteen kuvaukseen perehdyttiin eri ohjaustyylien myötä

Hyväksyvä ohjaustyyli:

Havainnollistettiin jakamalla kokemuksia millaisiin tilanteisiin hyväksyvä ohjaustyyli sopii ja miten ohjaaja tilanteessa toimii kun opiskelijan tunteet on pinnassa. Opiskelija voi olla jännittynyt stressaantunut, ahdistunut tai epäonnistunut eikä kykene ratkaisemaan opiskeluun liittyvää ongemaa.

Empatiakyky ja opiskelijan asemaan asettuminen tai sen ymmärtäminen on tärkeää, jotta voi muodostaa luottamuksellisen ilmapiirin. Ilmapiiri voi keventyä kun tunnelma on hvyäksyvä.  Tavoitteena on saada opiskelija itse tunnistamaan ongelmat uudella tavalla ja etsiä niihin ratkaisuja ja toimintamalleja

Usein tässä ohjaustyylissä ei varsinaisesti ratkaista ongelmaa, mutta se auttaa vaikeiden tilanteiden ylipääsemisessä

Määräävä ohjaustyyli:

Ohjaustyyliä käytetään kun opiskelijoilla ei ole valmiutta toimia itsenäisesti. Tällä tyylillä ei kuulu vaihtoehtoiseten ratkaisujen pohtiminen vaan tilanteessa toimitaan nopeasti. Käsittelimme esimerkiksi onnettomuustilannetta ryhmäkeskustelussamme, jolloin suoriutumiseen auttaa selkeät käskyt mitä tehdään.

Määräävä tyyli on tehokas ja johtaa nopeasti ratkaisuihin, mutta opiskelija ei välttämättä opi toimimaan vastaavanlaisissa tilanteissa, joissa pitäisi toimiaa vähän toisella tavalla.

Ristiriitoja osoittava ohjaustyyli:

Jos ohjattavan teoissa ja puheissa havaitaan ristiriitoja voi esimerkin omaisesti näyttää todellisuuden kuvaa opiskelijalle. voi näyttää elekielellä tai sitten toistaa opiskelijan sanoman sanasta sanaan. ohjattava ei välttämättä tunnista itse ristiriitaa, joten ohjausken sävy ei saa olla syyttelevä eikä arvostelelva vaan autetaan ohjattava huomaamaan oman toiminnan seurauksia ja vaikutuksia työhän.

Tätä ohjaustyyliä sen voimakkuuden ja tehokkuuden vuoksi voi käyttää vain lyhytaikaisesti. Tämä voi usein nostaa tunteet pintaan, koska persoonallisuus on osana toimintaa. Ristiriidan esille tuomisen jälkeen on hyvä pohtia vaihtoehtoisia toimintatapoja


Katalyytinen ohjaustyyli:

Ongelmatilanteissa ohjataan ja autetaan opiskelijaa järjestämään tietonsa siten, että hän saa tehtyä ohjauksen avulla päätöksen tulevasta toiminnasta. Tällöin opiskelijalla on jo edellytykset löytää eri näkökulmia ohjaajan avulla. Kysymyksillä miten, missä, milloin, kuka ja mitä ovat avoimia kysymyksiä janiillä herätellään tietoa esiin. Miksi kysymys aiheuttaa yleensä selittelyä ja sitä on vältettävä.

Tämä tyyli sopii tilanteisiin jolloin opiskelija kohtaa uusia tilanteita tai ongelmia joka halutaan ratkaista, mutta ei ihan itsenäisesti vielä siihen kykene. Kysymyksillä aktivoidaan omaan ongelmaratkaisuun joten tämä ohjaustyyli sopii pidemmälle ehtineiden kanssa käytettäväksi.

Jokaista ohjaustyyliä voi toki käyttää tunnin aikana eikä mikään ohjaustyyli yleensä ole puhtaasti jotain tiettyä, näillä tiedoilla lähden seuraamaan opiskelija kollegoitani ja heidän oppilaitaan




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti