Laki, asetukset ja etiikka
Aiheet ovat laajat kuin kuuluukin ja Yto-tunnit (yhteistoiminnalliset tunnit) pidettii vertaisryhmän kesken. Meidän piti opettajakollegaopiskelijoille opettaa työpajajan tavoin nämä aiheet ja aika oli märitetty hurjan tarkasti.
Ajallisesti olimme hyvin tarkkoja kellotimme tiukasti, josta saimmekin palautetta että olisi voinut puida asiaa enemmän. Menetelmänä Lain osalta käytimme ryhmien jakoa neljään, jossa kullakin ryhmällä oli 15 minuuttia aikaa läytää meidän valitseman lakipykälän keskeisin sisältö ja kertoa se muille 3:ssa minuutissa. (koskaan ei lakiasiat ole tuntuneet menevän näin ripeästi perille). Tosin ryhmät saivat eniten irti oman ryhmänsä lakiaasioista kuin toisten ryhmien kolmen minuutin esityksestä. Koonaisuus kuitenkin toimi ja ryhmät työskentelivät aktiivisesti.
Etiikka osuus toteutettiin 6 ajatteluhatun menetelmällä myösin samoissa neljän ryhmissä, jossa ryhmät saivat 5 minuuttia aikaa pohtia antamaamme etiikka kysymystä ensin Tietopohjalta, jonka jälkeen ajatus piti vaihtaa tunne pohjalta pureksittavaksi ja sitten suoraan piti miettiä mahdollisuuksia ja sitten olla kriittinen. Huomasin väsymyksen merkkejä ryhmissä ja keksin, että seuraava osio uudet ideat toteutetaan seisoalteen (mahtava hiljaisuus kun sanoin, että no niin kaikki seisomaan) kaikki nousivat ja saivat 5 minuuttia sitten miettiä uusia ideoita seisten. viimeisenä viitenä minuuttina koottiin kaikki ajatukset ja niistä nousseet pääkohdat yhteen ja lopuksi sai vain 2 minuuttia esittää kukin ryhmä pääasiat mitä nousi mieleen. Mietinnän purkuun voisi ehdottomasti käyttää enemmän aikaa ja virittää keskustelua, mutta annetun ajan puitteissa oli toimittava. Todella kiva menetelmä ja otan varmasti opetuksessani käyttöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti