Kantakipuja voi esiintyä kantapohjassa, kantapään sisäsyrjällä, kantapään takaosassa akillesjänteen kiinnityskohdassa tai kantakyhmyssä.
Kovilla alustoilla liikkuminen aiheuttaa tätä myös nuorilla ja kantapään rasitusvammaa esiintyy usein liikunnan ja urheilun yhteydessä.
Kantakivun sisäiset aiheuttajat:
- Rakenteellinen ominaisuus / ylipronaatio / nilkkanivelen koukistusvajaus / Ylipaino
- Kantapäätä pehmustavan rasvapatjan rappeutuminen ja surkastuminen (alkaa 30 ikävuoden jälkeen)
Rasvapatjaan kohdistuvat kantaiskut rikkovat osittain rasvapatjaa ja siirtävät sen paikkaa - tarkastele toverisi kantapäitä hänen seisoessa ja huomaat valkoisia palleroita kantapään sivuilla.
- Kantapään limapussin tulehdus
- Reuma
Ulkoisia kantakivun aiheuttajia:
- Liiallinen rasitus
- Nopea painon nousu
- Joustamattomat kengät / huonot kengät ( kengän pohjassa ei ole iskunvaimennuskykyä)
- kovat kävely- juoksu- sekä työskentelyalustat / yli 8 tuntia päivässä kovilla alustoilla / äkillisesti lisääntyvä pitkän matkan juoksu
Joskus kivun taustalla voi olla rasituksesta tai putouksesta syntynyt kantaluun murtuma
Helpota kipua!
- Kylmäpakkauksella
- Lepuuta jalkaa
- Ala käyttämään iskunvaimentavia kenkiä
- Erikoissukkia (iskunvaimennus)
- Silikonista valmistettua kantapehmuste apteekeista ja jalkahoitoloista
- Iskua vaimentavat kokopitkät pohjalliset ( esim. PORON pohjalliset)
Plantaarifaskiitti = Jalkapohjan jännekalvon kiinnityskohdan tulehdus
- Kantakalvon rappeutumisprosessi jonka syynä ovat toistuvat kalvoon kohdistuvat iskut joista puolestaan seuraa isompia vaurioalueita.
- Pohjelihaksen ollessa kireä vetää akillesjänne kantaluuta toiseen suuntaan. Kroonistuessaan muodostaa uudisluuta erityisesti jänteen kiinnityskohtaan, jolloin syntyy luupiikki.
Plantaarifaskiitti syntyy pikkuhiljaa, joten vaivan ilmetessä se myös kestää parantua puolesta vuodesta vuoteen.
Hoito-ohjeita:
- Lepo ja kylmähoito heti alkuun
- Jalkapohjan jännekalvon sekä pohjelihasten venytys ja vahvistusharjoitukset
- Immobilisaatio (liikumattomaksi tekeminen) esimerkiksi teippaamalla - Jalkaterapeutit
- Tulehduskipulääkkeet
- Kuormituksen minimointi - Eli kyllä nyt se korkokenkä jalkaan väliaikaisesti ja/ tai paino pois kantapäältä
- Paikallinen kortisoni injektio (lääkärit)
- Yölasta ( apuvälinelainaamo) - pitää nilkan kkoukistuneena jolloin jännekalvo venyy passiivisesti
- Tukipohjallinen ( kts. paikkakuntasi Respecta, Liike, Tukikohta)
Muita hoitoja voi kokeilla myös kuten akupunktio, homeopatia ja
- Jos kipu kestää yli vuoden eikä konservatiivisesta hoidosta ole ollut apua voi harkita leikkaushoitoa
Kävely voi muuttua kivun kestäessä pitkään, joten suosittelen hakeutumista jalkaterapeutin tai Fysioterapeutin vastaanotolle, ettei kävelyn muuttumisen seurauksena tule muita vaivoja esim. polveen, selkään tai lonkkaan.
Oppimispäiväkirja AmO-opinnoista, perustietoa jaloista, jumppaohjeita ja videoita!
torstai 7. toukokuuta 2015
Kovettumat ja Halkeilevat kantapäät
Kovettumat
Iho puolustautuu painetta, hankausta ja puristusta vastaan muodostaen "lisää ihokerroksia" eli kovettumaa, joka on väriltään kellertävää. Kovettuma tulee yleensä päkiään, kantapäähän ja vaivaisenluun kohtaan. Kovettumien paikasta voi päätellä jalkaterien luiden rakennetta, virheasentojen kehittymistä sekä kenkien sopivuutta.Selvitä ensin kovettuman aiheuttaja? Onko se kenkä, ylipaino, jalkaterän ja varpaiden asentovirhe vai kenties kuiva iho?
Normaalia kovettumaa, joka tulee normaalista liikkumisesta ja kuormittumisesta ei tule poistaa eikä varsinkaan raspata vaan Rasvata. Huutomerkkikovettuma saattaa levitä koko päkiän aluelle laajaksi keltaiseksi matoksi ja on näin ollen merkki päkiän levenemisestä tai laskeutumisesta. Korkokenkien jatkuva käyttö aiheuttaa tämän yleisimmin.
Rasvauksella iho pysyy joustavana ja kovettuma-alueiden hieronta ja rasvaus vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa ja joustavuutta. Säännöllisellä rasvauksella kovettuma ohenee ja jopa katoaa.
Vinkki:
Kokeile 2 viikon jakso, jolloin rasvaat jalkojasi aamuin illoin ja keskity hieromaan ja painelemaan kovettuma alueita. Huomaat takuulla eron.
Suosittelen jalkavoiteeksi Helosan, CCS-voide, Allpresan vaahtovoiteita tai muita voiteita, jotka ovat nimenomaan tarkoitettu jaloille ja ovat rasvaisia. Tällaiset voiteet sisältävät ureaa/karbamidia.
Yleisin kovettumien aiheuttaja on epäsopiva kenkä. Hyvin tyypillinen pitkulainen kovettuma tulee päkiään toisenvarpaan luun kohtaan. Kovettuma muistuttaa huutomerkkiä ja sitä sanotaankin huutomerkkikovettumaksi. Tällöin kannattaa jo reagoida kenkä valintaan. Jalkaterä palautuu kengän jalasta pois ottamisen jälkeen normaaliasentoon, jollei virheasento pääse syntymään. Huutomerkki on jo syy seurata tilannetta ja mahdollisesti reagoida jalkojen uusiin vaatimuksiin. Huomioitavaa on, että
Jalkaterä kasvaa iän, raskauden, ylipainon myötä normaalisti 1-3 cm vielä aikuisiälläkin.
Halkeilevat kantapäät
Kun kuiva iho, Huomioi. KUIVAIHO kuormittuessaan venyy ja halkeaa syntyy halkeama. Kantapäässä ja päkiässä voi olla erittäin kivulias vaiva. Joustamaton iho, kuiva, jota ei rasvata voi haljeta vaikka verinahkaan asti. Se voi myös tulehtua, jolloin se punoittaa ja kuumottaa ja voi alkaa jopa märkiä. Tämä on ennaltaehkäistävissä kun muistaa rasvata jalkojaan. Jos ei pysty niin levitä voidetta leivinpaperin päälle ja liikuttele lattialla kantapäitä rasvatun leivinpaperin päällä vaikka telkkaria katsellessa. Tai sitten voi käyttää kevyemiä suihkemuotoisia voiteita, joita on helpompi laittaa. Seisomatyö, rasvapatjan ohentuminen, huonot sukat ja kengät sekä voimakas raspaaminen tai kovettumien repiminen voi aiheuttaa halkeamien syntymisen.Jos on jo aivan hurjan kovettuneet kantapäät voit suihkun yhteydessä ennen rasvausta hioa esim. hohkakivellä halkeaman suuntaisesti kovettumaa, mutta vain 3-5 vetoa, ei enempää. Sitten voide/rasva imeytyy taas paremmin.
Jos kantapää on jo kipeä ja tarvitset ensiapua niin jalkahoitoloista ja apteekeista saa erilaisia liimattavia suojateippejä tai "vaaleanpunaista huopaa" fleecewebiä. Ne helpottavat kipua, suojaavat halkeilevaa ihoa ja nopeuttavat paranemista. Kantakuppia voi käyttää päivisin ja öin tehostamaan voiteen imeytymistä sekä pehmentämään askellusta.
Huomioithan, että liimattavat suojat eivät tartu juuri rasvattuun ihoon. Suojat ovat erinomainen apu pärjätä urheilusuorituksissa tai kävelystä jos iho on päässyt jo halkeamaan. Tarkista sopivien kenkien lisäksi myös sukat. Sukkien tehtävänä on toimia jalalle iskunvaimentimena.
Ellei halkeama parane omahoidolla on syytä selvittää lääkärissä onko kyseessä jonkin ihotauti tai kroonistunut jalkasilsa.
Kynsien ja kynsinauhojen rasvaus auttaa säilyttämään niiden joustavuuden ja ehkäisee kynsien kuivumista ja kupertumist. Ceridal lipolotion on mainio öljy kynsille. Varpaiden välejä ei tule rasvata etteivät ne ala hautumaan. Hautumisen ehkäisemiseksi käytä varpaisen välissä lampaanvillaa.
Lähde: Terveet Jalat (Saarikoski, Stolt, Liukkonen) - löytyy kirjastosta
Suosittelen omaksi jokaiselle kirjaa ja mielellään 2010 tai uudempi painos, jossa uudistettua tietoa ja lisättyä tietoa mm. paljasjalkakengistä.
Lähihoitajille ja Sairaanhoitajille tai kaikille muille ammattiryhmille, jotka ovat jaloista kiinnostuneita suosittelelen Duodecimin Jalat ja Terveys kirjaa (Liukkonen, Saarikoski..)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)