Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu valitsi minut opiskelijaksi huhtikuussa 2016 Ammatilliseen opettajakorkeakouluun. Olen kiitollinen siitä ja aloitin opiskelut torstaina 26.5.2016 Turun AMK:ssa. Opiskeluaikaa olisi kaikenkaikkiaan kolme vuotta, mutta mahdollisuus valmistua on jo 5.5.2017, jos ahkeroi 60 op vuoden aikana. Koulu alkaa tarkoituksella ennen kesää, jotta voi aloittaa opiskelut heti eikä vasta syksyllä, jolloin ensi kevään valmistuminen mahdollistuu. Olen suorittanut kasvatustieteiden abron vuonna 2012, jonka vuoksi saan
vapautuksen kasvatustieteiden opinnoista näissä opinnoissa. Olen
kuitenkin varannut opiskeluuni aikaa ja motivaationi on huipussaan ja
päätin osallistua lähijaksojen kasvatustieteiden tunneille. Kertaus
ei ole koskaan pahitteeksi ja saan taas uudenlaista näkökulmaa
kasvatustieteisiin ihanan ryhmäohjaajan Outi Raehalmen ohjauksessa. Kauhukseni huomasin, että kasvatustieteiden opinnoista on jo 5 vuotta, siinä ajassa ei historia muutu, mutta moni muu asia kyllä mitä tulee opetamiseen ja oppimiseen sekä niiden kehittämiseen. Olen saanut lasteni kautta ihailla nykymaailman opetusmetodeja alakoulun puolella, joista päälimmäisenä mieleeni tulee erilaiset projektit, jolloin kuin huomaamattaan oppii koko alueen kun saa omin sanoin ja kuvin tuottaa tärkeimmät asiat "teokseen".
1. Päivä
Varsin jännittynyt tunnelma ensimmäisenä päivänä ja ilahduttavan paljon eri alojen opettajia sekä opettajiksi aikovia paikalla, mukaan lukien minä ainoana kauneudenhoitoalan ihmisenä. Tutustuimme hieman toisiimme ja kuulimme Ammatillisen opettajakorkeakoulun johtajan Jari Laukian toimesta koulun historiaa. Käsittelimme ammatilisen koulutuksen tavoitteita ja kehittymistä 1800-luvulta lähtien. Laukia kävi läpi myös koulutusjärjestelmää, joista Suomessa toteutetaan sekamallia. Pureuduttiin hieman myös koulutuksen tulevaisuuteen.
Jakaannuimme pienryhmiin ja jatkoimme toisiin tutustumista Outi Raehalmen ohjaamana. Ryhmässämme on 17 henkilöä. Outi keksi hienon idean ja toi meille kaikille monisteen, jossa on kuva ryhmämme jäsenistä. Auttaa hurjasti yhdistää nimet kasvoihin.
Aamupäivän tutustumisen jälkeen opettajaopinnot jatkuivat oppimiskäsityksen muodostumisesta.
Moderni oppimiskäsityksemme : konstruktivismi, missä rakennetaan oppimista tietopohjaan vahvojen perusteiden pohjalta
sosiokulttuuriset näkemykset : Yhteisön vuorovaikutukseen osallistumista pidetään oppimisen keskeisimpänä mekanismina.
sosiokongnitiivinen ristiriita: Toisten ihmisten erilaiset käsitykset samasta asiasta
Lähikehityksen vyöhyke : Vertaisryhmässä yksilö voi ylittää oman suorituksensa ja koko ryhmä voi päästä korkeammalle tasolle kuin kukaan yksinään. Vuorovaikutus edistää oppimista vaikka välillä olemmekin oppimisen välitilassa, joloin vanhat taidot eivät vielä riitä ja uusia ei vielä ole. Ryhmässä kukin voi toimia toisen tukena ja kannattelijana : Emotionaalinen kannattelu. Vertaisryhmän vaikutus on hyvin suuri, koska se muokkaa ja luo itsetuntoa. Ryhmän tuki kannattelee ja voi ylittää itsensä. Itsetunto vahvistuu, koska saa lisää kokemusta mahdollisuudesta vaikuttaa itseensä ja ympäristöönsä. Olen täysin samaa mieltä, että ryhmässä vastuu toisille lisää sitoutumista ja vahvistaa motivaatiota.
2. Päivä
Päivän aluksi Outi heitti ryhmällemme haasteen jakaantua vielä pienempiin ryhmiin eli koko kouluvuoden kestäviin vertaisryhmiin. Sain aivan mahtavan vertaisryhmän johon kuuluu 2 tehokasta Turun
Ammattikorkeakoulun opettajaa tekniikan alalta. Heiltä uskon saavani
opettajan työnkuvasta monipuolista näkökulmaa ohjaus- opetus- ja
arviointimenetelmiin sekä vinkkejä kehittää oppimisympäristöä, oppimisprosesseja ja kaikkea mitä liittyy opetussuunnitelmiin. Minä puolestani voin antaa heille näkemyksiä
vuorovaikutustaidoista, ja ohjauksesta yrittäjyyteen. Ryhmään kuuluu
myös Sote-alalta tuleva Linda, jolla on kokemusta luennoimisesta ja
uudenkehittämisestä. Hänen kanssaan saamme varmasti yhdistettyä
verkostoitumis- sekä vuorovaikutustaitojamme.
Koulun toisena päivänä kävimme läpi Ammatillisen opettajan kehittymisohjelmaa ja saimme opiskelijatunnukset.
Kasvatustieteidenryhmä oli taas eri kuin aiemmin jaettu ,mikä on mielestäni todella kivaa kun saa eri ihmisten kanssa jakaa kokemuksia ja verkostoitua lisää.
Oppimistehtäväksi saimme pitää kasvatuksellisiin asioihin korvat höröllään ja bongasin Helsingin sanomien nettisivuilta matematiikan opetusken uutisen: Opetussuunnitelmaa ollaan Lukion osalta muutettu siten, että ei aloiteta enää pitkää ja lyhyttä matematiikkaa vaan se aloitetaan yhtenä ryhmänä, jotta piilevät matematiikan osaajat saadaan jatkaamaan laajassa. Siinä puhuttiin hyvin paljon sitä, että matematiikka on inhottu ja turhana pidetty aine, johon koitetaan saada nyt erilaista näkökulmaa taiteen puolelta, jolloin oppilas käsittäisi kaikessa olevan matematikkaa ja näkemään sen hyödyllisyyden eikä vaikeuden. Tekstissä sanotaan, että matematiikkaan pitää rakastua ja opetussuunnitelmaan perusteissa: "matematiikan opetus tukee oppilaan myönteistä asennetta matematiikkaa kohtaan ja positiivista minäkuvaa matematiikan oppijana". Tuloksissa oli havaittu matemaattisten taitojen selkeä lasku. Suosittelen lämpimästi lukemaan kyseisen artikelin hs.fi - laskutaito heikkenee ja se uhkaa Suomen tulevaisuutta- testaa hallitsetko koulumatematiikkaa. Artikkelia lukiessa oli kiva samalla testata omia taitoja ;) . Havaitsin artikkelissa sanat motivaatio, oma taso ja asenne. Positiivisesti huomioitavaa oli myös se, että opettajia kehotettiin kokeilemaan mikä olisi juuri heidän omalle persoonalleen sopivaa. Kun opettaja on innoissaan hän voisi avata nuorelle aivan uuden maailman. Tästä saa itselle hyviä vinkkejä kehittymiseen luoda omaa tyyliä opettamiseen.